PETALING JAYA: Ada pihak mempertikaikan keberkesanan program Go To Safety Point (GTSP) yang dijadikan lokasi alternatif untuk orang ramai mendapatkan bantuan ketika berdepan kecemasan, selepas kes bunuh-gilis yang berlaku di sebuah stesen minyak di Johor Bahru, Ahad lalu.

China Press melaporkan netizen mempersoalkan kakitangan stesen minyak itu yang lambat bertindak dan tidak menghulurkan bantuan atau menarik mangsa daripada digilis.

Mangsa berusia 30-an itu mati selepas ditikam dan digilis sebuah kereta jenis BMW yang dinaiki sekumpulan 4 lelaki kira-kira 7.30 malam Ahad lalu.

Kejadian itu berlaku ketika mangsa bersama seorang wanita warga asing berusia 20-an yang dipercayai isterinya sedang mengisi angin tayar kereta di sebuah stesen minyak di Jalan Sri Pelangi, Taman Pelangi, Johor Bahru.

Semalam, Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Khalil Kader Mohd dilaporkan berkata, bedah siasat mengesahkan mangsa meninggal dunia akibat tikaman dan hasil siasatan mendapati kereta BMW 520i yang dinaiki suspek menggunakan nombor pendaftaran palsu.

Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Shell Malaysia, Datuk Abd Wahid Bidin yang dipetik akhbar itu mengesahkan stesen petrol di Jalan Sri Pelangi itu menyertai program GTSP.